birdsandeggs.blogspot.com

Va salut pe toti cei carora LUMEA PASARILOR DOMESTICE SI SALBATICE vi se pare un domeniu interesant de studiat,de apreciat si de placut in acelas timp.

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare

Totalul afișărilor de pagină

duminică, 20 februarie 2011

Gaini rase usoare

Rasa Leghorn
Rasa provine din portul Leghorn, Italia, dintr-o populaţie italiană foarte veche.

Prezintă 12 varietăţi de culoare, cele mai reprezentative fiind: albă, brună, potârnichie, neagră, barată, pestriţă, albastră, galbenă, argintie şi aurie. Cea mai răspândită şi cea mai productivă este cea albă. Toate au lobul urechii de culoare albă, picioare lungi de culoare galbenă, iar ochii sunt de diferite varietăţi de roşu.

Masa corporală, la varietatea albă, diferă în funcţie de tip. Tipurile American, german şi olandez sunt mai uşoare, având 2,5-2,7 kg cocoşii şi 1,7-2 kg găinile, iar tipul englez mai greu, având 3-3,5 kg masculii şi 2-2,5 kg femelele.

Găinile Leghorn au o producţie medie anuală de aproximativ 200 de ouă. Ouăle au greutatea de 55-67 g şi coaja de culoare albă. Instinctul de clocit se manifestă foarte slab, găinile din această rasă căzând cloşti în proporţie de numai 1-4 %.

În România rasa Leghorn deţine primul loc în asigurarea producţiei de ouă.



Rasa La Bresse
Este una din cele mai vechi rase franţuzeşti, formată prin selecţia populaţiilor locale de găini.

Prezintă trei varietăţi de culoare: neagră, albă şi cenuşie, cea mai răspândită fiind varietatea neagră.

Masa corporală, la varietatea neagră este de 2-2,5 kg în cazul cocoşilor şi 1,7-2 kg în cazul găinilor, iar la celelalte varietăţi de 2,5-3 kg la cocoşi şi 2-2,5 kg la găini.

Produce 160-180 de ouă anual, de 65-70 g, cu coaja albă. La Bresse nu este doar o rasă bună ouătoare, are, în acelaşi timp, şi o carne foarte gustoasă.


Rasa La Fleche
Este originară din Franţa, fiind cunoscută din jurul anului 1660 în împrejurimile oraşului cu acelaşi nume.

Se găseşte în număr limitat şi în ţara noastră, în special în colecţiile crescătorilor amatori, aceştia fiind atraşi nu numai de calităţile sale decorative, dar şi de cele productive: aproximativ 160 de ouă pe an, de 55 g, de culoare albă, cu uşoară nuanţă spre roz.

Greutatea corporală este de 2-2,5 kg la găină şi 2,5-3 kg la cocoşi.

Este asemănătoare cu celelalte rase uşoare, însă în partea posterioară a cefei are un mic moţ, iar creasta are forma a două corniţe în poziţie oblică, lungi de 2-3 cm. Este întâlnită în trei variante de culoare: albă, neagră şi albastră.



Rasa Dominicană
Este una din cele mai vechi rase americane. În Europa a fost introdusă în a doua jumătate a secolului trecut, atrăgând pe crescători prin rezistenţa la boli, adaptabilitatea la condiţii diferite de mediu, temperamentul vioi şi producţia relativ bună de ouă (170 pe an, 60-65 g, coajă de culoare maro deschis).

Greutatea găinii este de 2-2,5 kg, iar a cococşului de 2,5-3 kg.

Rasa Dominicană este recunoscută prin creasta bătută, înflorată, terminată într-un spin scurt, ciocul de culoarea cornului, ochii expresivi, de culoare roşie-portocalie, faţa fină, fără pene şi roşie, urechiuşele mici, tot de culoare roşie. Are bărbiţele mici, rotunde, gâtul este acoperit cu penaj bogat, pieptul plin, bogat este purtat înainte şi puţin ridicat. Aripile sunt strânse de corp iar abdomenul bine dezvoltat. Coada cocoşului are secerele dezvoltate şi frumos curbate, iar a găinii purtate strâns.


Rasa Italiană potârniche
Este o varietate americană a găinii italiene, cu o producţie de 180 de ouă pe an, cu o greutate medie de 60-63 g.

Găina cântăreşte 1,75-2,5 kg, iar cocoşul 2,5-3 kg.

Nu se deosebeşte fundamental de celelalte rase uşoare. În afară de varietatea potârniche mai există şi aurie, argintie, galbenă, albă, neagră şi barată.


Rasa Hamburg
Este o rasă formată în Anglia, prin încrucişarea raselor locale cu rasele Andaluză, Minorca, Sumatra şi Sebright Bantam. Numele nu are nimic în comun cu oraşul Hamburg din Germania.

Păsările din rasa Hamburg au o ţinută mândră şi constituţie fină. Cocoşii ies în evidenţă prin spiritul de luptă. Ambele varietăţi (argintie şi neagră) prezintă desene coloristice pretenţioase, ceea ce dă dovadă de cunoştiinţele genetice avansate ale crescătorilor care au lucrat la formarea rasei. Caracteristică este creasta înflorată, terminată cu un spin lung. Ciocul este scurt, de culoarea cornului, ochii maro-închis, faţa roşie, urechiuşele albe sidefii. Bărbiţele sunt subţiri, fine şi rotunjite.

Greutatea corporală este de 1,5-2 kg la femele şi 2-2,5 kg la masculi.

Produc 160 de ouă pe an, de 50-55 g.


Rasa Orlov
Rasa Orlov provine din Rusia.

Greutatea corporală la cocoş este de 3-3,5kg şi la găină de 2-2,5 kg.

Producţia este de 150-170 de ouă pe an (ouăle au aproximativ 50 g).

Se regăsesc în culorile: cafenie, albă, pestriţă.


sursa:e-pets.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu