birdsandeggs.blogspot.com

Va salut pe toti cei carora LUMEA PASARILOR DOMESTICE SI SALBATICE vi se pare un domeniu interesant de studiat,de apreciat si de placut in acelas timp.

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare

Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 19 februarie 2011

Cresterea puilor pentru carne la sol

Ciclul de productie la fiecare serie populata este de 11 saptamani, din care 8 saptamani pentru crestere si 3 saptamani pentru executarea lucrarilor de depopulare, curatenie, dezinfectie, odihna halelor si reparatii la utilaje, instalatii.

In cele trei saptamani se mai executa fumigatia, dezinsectia, deratizarea si dezinfectia incintei si cailor de acces.

Cu doua zile inainte de populare se aeriseste hala, se introduce asternutul in strat de 10 cm, si echipamentul (adapatori, hranitori, etc.). De asemenea se executa o a doua fumigatie.

In cresterea puilor la sol pe asternut permanent sunt necesari urmatorii parametri: 17 pui / mp; 5 % pierderi prin mortalitati; 16,1 pui / mp livrati la 8 saptamani; 1,6 kg greutatea medie a puilor; 25.8 kg greutatea in viu a puilor / mp / ciclu; 4,7 cicluri / an; 121 kg greutatea in viu a puilor / mp / an.

La populare, pui se introduc in tarcuri dotate cu cate o eleveza fiecare, utilajul de hranire si de adapare pentru prima perioda de viata. Tarcul este confectionat din PFL, are forma circulara si se monteaza la 1m de marginea elevezei. In interioar se afla stratul de asternut de 10 cm grosime (coji de floarea soarelui, orez, paie, talas, etc). In fiecare tarc se introduc 800 - 1000 de pui, cate o adapatoare si o hranitoare la 100 de pui, care se amplaseaza circular langa marginea elevezei Temperatura sub eleveza la introducerea puilor trebuie sa fie de 34 - 35 grade C, iar in hala 25 - 26 grade C.

La varsta de 4 zile se largeste tarcul, iar la o saptamana puii trebuie obisnuiti sa consume apa si hrana din utilajele automate astfel ca la 14 zile sa poata fi demontate tarcurile si utilajele folosite in primele 7 zile. Un hranitor tronconic automat se asigura la 50 de pui si o adapatoare circulara la 100 de pui asezate la distanta de cel putin 50 de cm.

Pentru hrana, se asigura reteta furajera 21 - 1 (la puii de 1-4 saptamani) si reteta 21 -2 (la puii de 5 -8 saptamani). Cu nutreturi combinate de calitate si cu un consum specific de 2,6 -2,7 kg furaje / kg de spor, se obtine un spor mediu de 26 - 27 grame / cap/ zi. Consumul zilnic de furaje pe cap de pui oscileaza de la 14 -15 grame la inceput pana la 115 grame / zi in ultima saptamana.

Factorii de mediu trebuie sa aibe urmatorii parametrii:
temperatura sub eleveza: 35 grade C in primele 3 zile, dupa care se reduce cu un grad pana in ziua 12; pe urma se reduce cu un grad C pe saptamana;
umiditatea: sub 60% in primele saptamani si peste 60% in ultimele saptamani;
ventilatia: viteza curentilor nu trebuie sa depaseasca 0,1 - 0,2 m/s;
concentatia amoniacului: maxim 0,2 la mie;
iluminatul: 23 ore lumina / 1 ora intuneric (saptamana 1); 2 ore lumina / 1 ora intuneric (saptamana 2); 1 ora lumina / 2 ore intuneric (saptamanile 3- 8);

Temperatura, ventilatia si luminia trebuie controlate de termostate si ceasuri programatoare.


sursa:gazetadeagricultura .info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu