Ciclul de productie la fiecare serie populata este de 11 saptamani, din care 8 saptamani pentru crestere si 3 saptamani pentru executarea lucrarilor de depopulare, curatenie, dezinfectie, odihna halelor si reparatii la utilaje, instalatii.
In cele trei saptamani se mai executa fumigatia, dezinsectia, deratizarea si dezinfectia incintei si cailor de acces.
Cu doua zile inainte de populare se aeriseste hala, se introduce asternutul in strat de 10 cm, si echipamentul (adapatori, hranitori, etc.). De asemenea se executa o a doua fumigatie.
In cresterea puilor la sol pe asternut permanent sunt necesari urmatorii parametri: 17 pui / mp; 5 % pierderi prin mortalitati; 16,1 pui / mp livrati la 8 saptamani; 1,6 kg greutatea medie a puilor; 25.8 kg greutatea in viu a puilor / mp / ciclu; 4,7 cicluri / an; 121 kg greutatea in viu a puilor / mp / an.
La populare, pui se introduc in tarcuri dotate cu cate o eleveza fiecare, utilajul de hranire si de adapare pentru prima perioda de viata. Tarcul este confectionat din PFL, are forma circulara si se monteaza la 1m de marginea elevezei. In interioar se afla stratul de asternut de 10 cm grosime (coji de floarea soarelui, orez, paie, talas, etc). In fiecare tarc se introduc 800 - 1000 de pui, cate o adapatoare si o hranitoare la 100 de pui, care se amplaseaza circular langa marginea elevezei Temperatura sub eleveza la introducerea puilor trebuie sa fie de 34 - 35 grade C, iar in hala 25 - 26 grade C.
La varsta de 4 zile se largeste tarcul, iar la o saptamana puii trebuie obisnuiti sa consume apa si hrana din utilajele automate astfel ca la 14 zile sa poata fi demontate tarcurile si utilajele folosite in primele 7 zile. Un hranitor tronconic automat se asigura la 50 de pui si o adapatoare circulara la 100 de pui asezate la distanta de cel putin 50 de cm.
Pentru hrana, se asigura reteta furajera 21 - 1 (la puii de 1-4 saptamani) si reteta 21 -2 (la puii de 5 -8 saptamani). Cu nutreturi combinate de calitate si cu un consum specific de 2,6 -2,7 kg furaje / kg de spor, se obtine un spor mediu de 26 - 27 grame / cap/ zi. Consumul zilnic de furaje pe cap de pui oscileaza de la 14 -15 grame la inceput pana la 115 grame / zi in ultima saptamana.
Factorii de mediu trebuie sa aibe urmatorii parametrii:
temperatura sub eleveza: 35 grade C in primele 3 zile, dupa care se reduce cu un grad pana in ziua 12; pe urma se reduce cu un grad C pe saptamana;
umiditatea: sub 60% in primele saptamani si peste 60% in ultimele saptamani;
ventilatia: viteza curentilor nu trebuie sa depaseasca 0,1 - 0,2 m/s;
concentatia amoniacului: maxim 0,2 la mie;
iluminatul: 23 ore lumina / 1 ora intuneric (saptamana 1); 2 ore lumina / 1 ora intuneric (saptamana 2); 1 ora lumina / 2 ore intuneric (saptamanile 3- 8);
Temperatura, ventilatia si luminia trebuie controlate de termostate si ceasuri programatoare.
sursa:gazetadeagricultura .info
Acest blog e destinat tuturor celor care doresc sa afle cat mai multe despre viata pasarilor adica mediu de viata(habitat),cu ce se hranesc,ce ritualuri de inperechere au fiecare specie in parte,cate oua depun la o ponta,de cate ori clocesc pe an,ce fel de cuiburi isi construiesc,cu ce isi hranesc puii si daca sunt pasari migratoare sau nu sau de pasaj. Asa ca va invitam in LUMEA PASARILOR DE PE TERRA.
birdsandeggs.blogspot.com
Va salut pe toti cei carora LUMEA PASARILOR DOMESTICE SI SALBATICE vi se pare un domeniu interesant de studiat,de apreciat si de placut in acelas timp.
Faceți căutări pe acest blog
Postări populare
-
Anul acesta m-am gandit sa-mi pun la incubator si oua de gasca. Asa am si procedat,am cumparat 30 de oua de gasca din diverse locuri,si le-a...
-
in ceea ce priveste incubareaoualor de rata,este ca la gaini,eu am incubat oua de rate si le-am intors ouale de 2 ori/zi,si le-am stropit c...
-
La pasari, ca si la celelalte specii de animale, fecundarea se produce in interiorul organismului femel. Dezvoltarea embrionului in continua...
-
Rața leșească este o specie de rață care nu se înrudește cu rața sălbatică (cele cu capul verde). În ciuda numelui ei (leșesc=polonez, ruses...
-
Cel mai târziu la sfârşitul lui februarie, cuştile pentru depunerea ouălor trebuie pregătite pentru primirea femelelor. În colţuri se pun ră...
-
Ouăle de fazan se clocesc într-un interval de 24-25 de zile, cu excepţia raselor la care perioada de incubaţie este de 27-28 de zile. Înaint...
-
Activitatea de a “scoate” pui sau boboci este o indeletnicire straveche. Desigur, este de dorit ca si la noi tractorul sa ia locul calului s...
-
Daca doriti sa apelati la incubarea oualor cu ajutorul unui incubator eu vi-l recomand pe CLEO Iata cateva date tehnice ale acestui inc...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu