birdsandeggs.blogspot.com

Va salut pe toti cei carora LUMEA PASARILOR DOMESTICE SI SALBATICE vi se pare un domeniu interesant de studiat,de apreciat si de placut in acelas timp.

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare

Totalul afișărilor de pagină

duminică, 20 februarie 2011

Crescatoria de gaste si rate

Cu toate că gâştele sunt considerate cele mai inteligente păsări de curte şi creşterea lor nu este foarte costisitoare, în ţara noastră nu putem vorbi, cel puţin în prezent, de mari ferme numai de gâşte. Aceasta, pe de o parte, şi datorită cererii relativ reduse a carne de gâscă care, cu excepţia perioadelor de sărbătoare, este mai puţin cerută de consumatori. Pe de altă parte, gâştele sunt ceva mai pretenţioase, dacă ne gândim la numărul foarte mic de oua care le depun.
Având în vedere aspectele subliniate, marile ferme din vest merg pe o combinaţie între ferma de gâşte cu cea de raţe. În Franţa, spre exemplu, există peste 1000 de ferme de gâşte şi raţe, fiecare producând peste 5000 de capete anual.

Dotări fermă de gâşte şi raţe

- Staţie de reproducere
- Incubatoare
- Sector amenajat pentru îngrăşare
- Abator cu cameră frigorifică
- Agregat electric de rezervă
- Parc de maşini
- Sector de salubrizare

În afară de producţia de carne, în măsura în care ferma este utilată corespunzător, aceasta devine şi un important producător de pene şi puf pentru plapume şi perne.

Cu titlu de exemplu, amintim că pentru o producţie lunară de 5000 de raţe, trebuie achiziţionate cca. 45 tone furaje.

Creşterea gâştelor şi raţelor este rentabilă cu cât costurile sunt mai mici. Deosebit de rentabile sunt fermele mici, care au nevoie de forţă de muncă redusă. Păşunile nefolosite sau luncile sunt potrivite acestui tip de ferme, gâştele şi raţele găsind în astfel de locuri multă hrană naturală şi astfel se reduc foarte mult costurile de furajare.

Rase pentru carne şi puf

Rasele de gâşte pentru carne cele mai căutate sunt: EMDEN, POMERANIA, GÂSCA DE TOULUSE, DIEPHOLZ.

Rasele de raţe pentru carne şi pene sunt: PEKIN, PEKIN JUMBO, ROUEN, BLUE SUEDEZĂ.


sursa:afaceriagricole.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu