birdsandeggs.blogspot.com

Va salut pe toti cei carora LUMEA PASARILOR DOMESTICE SI SALBATICE vi se pare un domeniu interesant de studiat,de apreciat si de placut in acelas timp.

Faceţi căutări pe acest blog

Se încarcă...

Postări populare

Totalul afişărilor de pagină

sâmbătă, 28 martie 2009

SFATURI PRACTICE PRIVIND INCUBAREA OUALOR DE PASARI

La pasari, ca si la celelalte specii de animale, fecundarea se produce in interiorul organismului femel. Dezvoltarea embrionului in continuare, se face in afara organismului pasarii, in conditii optime asigurate de om, in cazul incubatiei artificiale (temperatura, umiditate, ventilatie), sau de closca in cazul incubatiei naturale. Acest proces denumit si clocit, dureaza aproximativ 3 saptamani la gaini, 4 saptamani la curci, o luna la gaste. Pentru a realiza un procent de ecloziune cat mai mare de la o closca (peste 70%) sau de la fiecare serie de oua pusa la incubator, trebuie sa se tina cont de urmatoarele aspecte: - starea de sanatate a pasarilor; - raportul de sexe (un cocos la 10-12, un ratoi la 5-7 rate, un gascan la 3-4 gaste, un curcan la 12-15 curci); - vasta maxima de folosire pentru reproducere (4-5 ani la cocos, curcan, ratoi si 6-7 ani pentru gascani); - reproducerea la pasari are loc dupa varsta de 11 luni la cocosei si curcani si dupa varsta de 2 ani la ratoi si gascani; - calitatea si cantitatea furajelor administrate pe cap si pe zi; - prospetimea oualor folosite la incubatie (maxim 7 zile la gaini, 6-8 zile la curci curci, gaste, rate); - varsta pasarilor (cele mai bune oua pentru incubat sunt obtinute in primul an de exploatare de la gaini si se mentine 1,5 ani, iar la curci, gaste si rate in al doilea an si se mentine 3-4 ani); - ouale pentru incubat (clocit) trebuie sa fie curate, cu coaja neteda, intacta, de marime normala. Dupa recoltare, ouale se asaza in cofraje cu varful ascutit in jos, se tin intr-o camera racoroasa, slab luminata sau chiar la intuneric, cu o temperatura de 12°C si cu posibilitati de aerisire (ventilare). Embrionul incepe sa se dezvolte chiar din momentul cand a avut loc fecundarea in oviduct, fapt pentru care trebuie sa se asigure oualor un regim de temperatura care sa inceteze metabolismul, fara a-l degrada, mai ales vara, cand la temperatura de 28°C in atmosfera se continua dezvoltarea embrionului. In gospodariile populatiei se folosesc incubatoare de capacitate mica (60-150 bucati oua), majoritatea construite artizanal, fara a respecta tehnologia de incubatie, conditiile biologice necesare dezvoltarii embrionului. Daca la closca, oul are asigurate conditii naturale de microclimat (temperatura, umiditate, ventilatie), la incubatia artificiala trebuie sa se asigure in interiorul incubatoarelor, indiferent de capacitatea lor, o temperatura optima de 37,5-37,8°C la ouale de gaina. In acelasi timp, ouale se intorc de cel putin trei ori pe zi pana in a 18-zi de incubatie, cand incepe ecloziunea (sa ciocneasca). Dupa 18 zile de incubatie, in incubator se scade temperatura, umiditatea creste (apa mai multa), ouale sunt aerisite (ventilate mai des) pentru a favoriza iesirea puilor din ou.
fermierul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu